Diana Hotel: Το ξενοδοχείο που βομβαρδίστηκε

Hotel Diana στην Εκάλη

Το HOTEL DIANA και το κέντρο διασκέδασης Dianita, στην Εκαλη. Ένα Αrt Deco κτίριο με μινιμαλιστικα έπιπλα εποχής…Σίγουρα δεν μπορεις να μην το αναγνωρισεις ως ..’προχωρημενο’ για την εποχη του!! Βρισκόταν στην σημερινη θεση που βρίσκεται αυτή την στιγμή το ECALI CLUB,

Το χωλ του ξενοδοχείου

Η ιστορία της Εκάλης

Η Εκάλη σχεδιάστηκε το 1922 από τον πολεοδόμο Σπήλιο Αγαπητό στα πρότυπα ευρωπαϊκών κηπουπόλεων. Το σχέδιο προέβλεπε εκτός από κατοικίες, μερικές των οποίων σώζονται, ένα ξενοδοχείο το Διάνα και ένα κέντρο διασκέδασης , το οποίο έφερε τελικά το ίδιο όνομα Διάνα.

Το εξωτερικό του ξενοδοχείου Diana. Ίσως από τις μόνες φωτογραφίες που έχουν διασωθεί.

O αρχιτέκτονας του Hotel Diana Ν. Ζουμπουλίδης

Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1935, από τον αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη. Ο Νικόλαος Ζουμπουλίδης γεννήθηκε στην Καππαδοκία, σπούδασε αρχιτεκτονική στην Κωνσταντινούπολη. Για σύντομο χρονικό διάστημα εργάζεται στο υπουργείο της Τουρκίας (1908-1910) και ύστερα φεύγει στο Βερολίνο όπου παρακολουθεί μαθήματα στην Technische Hochschule (1910-1912). Εκεί εργάζεται στο γραφείο του αρχιτέκτονα Ludwig Hoffmann (1910-1912), καθώς επίσης και στην Υπηρεσία Σχεδιασμού των Νέων Μουσείων του Βερολίνου το 1914.

Η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου
Το “καπνιστήριον” του ξενοδοχείου

Το 1944 το ξενοδοχείο βομβαρδίστηκε

Εξωτερική άποψη του ξενοδοχείου που δείχνουν συντίμμια που άφησαν Γερμανοί υποχωρητές. Το ξενοδοχείο το 1941 ήταν η βάση αξιωματικών και νοσηλευτών του 2/5 Αυστραλιανού γενικού νοσοκομείου, το κατέλαβαν οι Γερμανοί κατά την κατοχή στην Ελλάδα. Όλη η περιοχή είχε οχυρωθεί βαριά και πριν το εκκενώσουν το 1944 έκαναν εκτενείς βομβαρδισμούς και κατεδαφίσεις.

Το ξενοδοχείο μετά τον βομβαρδισμό

Το κέντρο διασκέδασης Dianita

Το κτίριο του κέντρου διασκέδασης έχει στοιχεία όμοια με αυτά του ξενοδοχείου. Με την πάροδο του χρόνου άλλαξε πολλές χρήσεις και τώρα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

H Uglybell δανίζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως Art Deco και Μοντερνισμός από τα προπολεμικά και μεσοπολεμικά κτίρια της Ελλάδας του περασμένου αιώνα μας. Επίσης μας αρέσει να μοιραζόμαστε ιστορίες τις οποίες ούτε και εμείς γνωρίζαμε.

Δες παρακάτω μερικά από τα σχέδια που έχουμε εμπνευστεί απο την τέχνη της αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα μας.


Tagged , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.